Home / Priče naših klijenata / Radna odeća za preradu ribe zadovoljava najviše standarde
24.05.2024

Radna odeća za preradu ribe zadovoljava najviše standarde

Lindströmov servisni centar u Zagrebu svake nedelje puni dostavno vozilo čistom i održavanom radnom odećom i prevozi je do mesta isporuke udaljeno 400 kilometara, na ostrvu Braču – mestu živopisne lepote kao sa razglednica.

Brač je poznat po belom krečnjaku, od kojeg je izgrađena Bela kuća u Vašingtonu. Krajolikom ostrva dominira planina Vidova Gora, koja se uzdiže do skoro 800 m i tirkizna voda Jadranskog mora sa nekim od najlepših plaža na svetu. Glavni izvor života je ribolov i prerada ribe, a fabrika za preradu ribe Sardina u poslednjih 108 godina zapošljava veliki deo stanovništva ostrva.

Zaposleni u Sardini prerađuju ribu u radnoj odeći Lindström – odgovornost je ključni faktor

Kao veliki poslodavac, Sardina snosi značajnu odgovornost za održivi razvoj u toj oblasti. Ovo se naročito ispoljilo 2013. godine, kada je kompanija otvorila novi proizvodni pogon površine preko 15.000 kvadratnih metara u Postirama. Postrojenje koristi savremenu tehnologiju za preradu ribe, a celokupno poslovanje je sertifikovano sertifikatima ISO 9001: 2000, HACCP i Košer.

Kao veliki poslodavac, Sardina snosi značajnu odgovornost za održivi razvoj u toj oblasti.
Kao veliki poslodavac, Sardina snosi značajnu odgovornost za održivi razvoj u toj oblasti.

„Imamo raznovrstan asortiman proizvoda: proizvodimo konzerviranu ribu, riblju pastu, mariniranu i usoljenu ribu, svežu ribu i školjke, riblje brašno i ulje. Stalne kontrole kvaliteta vršimo u skladu sa zahtevima HACCP i ISO sistema. Kada smo otvorili novu fabriku, tražili smo partnera koji ispunjavaju stroge zahteve kvaliteta našeg sektora“, kaže Jadranko Nezak, direktor proizvodnje u Sardini.

Jadranko ima preko 20 godina iskustva u sektoru. „Odabrali smo Lindström za našeg dobavljača radne odeće jer smatramo da nudi najbolji kvalitet na tržištu. Bili smo izuzetno iznenađeni Lindströmovim inovativnim i funkcionalnim uslugama, kao i time da delimo zajedničke ciljeve za odgovorno korišćenje energije. Na primer, odabrali smo hladnjače koje koriste ugljen-dioksid, iako freonske jedinice koje su u širokoj upotrebi troše manje energije. Freon uništava ozonski omotač, tako da je ugljen dioksid izbor koji podržava naše vrednosti“, kaže Jadranko.

Čisto i praktično

Opuštena atmosfera na ostrvu vlada i u postrojenju za preradu ribe. Zaposleni rade na čišćenju sveže sardine i u tome su im neophodne zaštitne kecelje. „Prskanja i mrlje do kojih dolazi prilikom obrade ribe su vrlo tvrdokorne i teško se čiste sa radne odeće. I u ovakvim uslovima radna odeća mora biti zaštićena i čista. Džepovi na radnoj odeći se zatvaraju pomoću unutrašnjih drikera, što je vrlo praktično i značajno u ovom sektoru. Svi smo sa nestrpljenjem čekali da dobijemo odgovarajuću radnu odeću isporučenu direktno u naše ormariće“, kaže Jelena Vlahović, menadžer kvaliteta.

Zaposleni rade na čišćenju sveže sardine i u tome su im neophodne zaštitne kecelje.
Zaposleni rade na čišćenju sveže sardine i u tome su im neophodne zaštitne kecelje.

„Kada sam obukao Lindströmovo radno odelo, odmah sam shvatio zašto Fince toliko hvale zbog praktičnog dizajna“, kaže Ivan Glavinić, koji je bio prijatno iznenađen u svom radu. „U mom poslu, važno je da u radnom odelu mogu da se nesmetano krećem. Ako moram da prilagodim svoju odeću skučenom prostoru, postoji opasnost da oštetim opremu ili povredim sebe ili kolegu.“

Ponedeljkom ujutro zaposlene u Sardinini u ormarićima dočekuje plavo bela radna odeća za narednu radnu nedelju. Lindströmov kamion za prevoz se okreće u dvorištu i vraća na trajekt do Splita, najvećeg grada na jadranskoj obali s Dioklecijanovom palatom, takođe izgrađenom od bračkog kamena, koja blešti na obali. Iz Splita, kamion zatim nastavlja putovanje po kopnu, natovaren preuzetom radnom odećom iz Sardine, koju prevozi na pranje i popravke pre nego što je budu vratili nazad na korišćenje sledeće radne nedelje.

U prehrambenoj industriji, čistoća je jedna od osnovnih zahteva. Radna odeća Lindström ispunjava stroge zahteve Sardine, kompanije za preradu ribe, smeštene u sred belog peska i tirkizne vode na hrvatskoj obali.

Lindström Group
Lindström Group