Home / Staze i otirači / Ergonomske staze smanjuju zdravstveni rizik rada u stojećem položaju i povećavaju produktivnost
22.04.2024

Ergonomske staze smanjuju zdravstveni rizik rada u stojećem položaju i povećavaju produktivnost

Određeni bezbednosni i zdravstveni rizici prisutni su u svakom poslu. Ali, samo sprečavanje nezgoda nije dovoljno sa stanovišta bezbednosti i zdravlja na radu. Mnogi negativni uticaji na radnom mestu mogu dovesti do hroničnih bolesti.

Primera radi, sada je već uobičajeno da se kancelarijskim radnicima obezbede ergonomski dizajnirane stolice i pravilno postavljeni kompjuterski ekrani. Šta je sa fizičkim radom? Jedna opcija su ergonomski jastučići koji sprečavaju zamor.

Ergonomija rada i bezbednost i zdravlje na radu

Svaki poslodavac mora da obezbedi zaposlenima uslove za rad koji im omogućavaju da izvršavaju svoje radne obaveze bez nepotrebnog opterećenja i štetnog uticaja na zdravlje. Ovo takođe uključuje i ergonomski dizajnirano radno mesto.

Ergonomija rada je široko interdisciplinarno polje koje proučava vezu između ljudi i radnog okruženja. Osnovni cilj ergonomije je stvaranje radnog okruženja i procedura koje obezbeđuju fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih i istovremeno omogućavaju visoku radnu efikasnost.

Izbegnite rizik jednostavnim rešenjem u vidu ergonomskih staza.

Naravno, svako radno mesto zahteva drugačiji ergonomski pristup, koji može da podrazumeva obezbeđivanje pravilno dizajniranih alata, a na drugim mestima odgovarajuću kontrolu temperature i osvetljenosti na radnom mestu, ili sprečavanje buke i vibracija. Najzad, poslodavac treba da obezbedi adekvatno mentalno blagostanje i higijenu na radnom mestu.

Kao primer ergonomskog rešenja, detaljnije ćemo predstaviti rizike i rešenja pri stojećem radu.

Kojim rizicima su zaposleni izloženi dok stoje?

Stojeći rad je uobičajen u svim oblastima industrije, ali je prisutan i na drugim radnim mestima, kao npr. kod šalterskih radnika, frizera, kuvara, itd.

Statičko naprezanje mišića i nedostatak pokreta mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme koji se dodatno pogoršavaju tvrdim podovima. A koji su to problemi?

Kardiovaskularni problemi: bol, grčevi, peckanje i osećaj „teških nogu“.

Kardiovaskularni problemi

Zbog smanjenog protoka krvi, dugotrajno stajanje na nogama može izazvati oticanje nogu i proširene vene. Ove tegobe obično prate bol, grčevi, peckanje i osećaj „teških nogu“.

Osim toga, proširene vene se mogu razviti u hroničnu bolest vena, čireve na potkolenicama ili čak trombozu opasnu po život.

Smanjena pokretljivost i neopisivi bol samo su jedna od mnogih posledica ortopedskih problema izazvanih neodgovarajućom radnom okolinom.

Ortopedski problemi

Tokom rada u stojećem položaju, kičma, kukovi, kolena i stopala zaposlenih su jako opterećeni, što uzrokuje smanjenu pokretljivost i često nepodnošljive probleme.

Takođe, produženi stojeći položaj tera radnike na nezdravu napetost u predelu glave i lumbalnog dela koji ne samo da izaziva bol u leđima, već može dovesti i do klizanja pršljenova, što se može lečiti samo operacijom.

Stojeći rad je takođe nezdrav za stopala i često uzrokuje ravne tabane.

Uporaba ergonomskih podlog zmanjšuje utrujenost nog pri dolgotrajnem stoječem položaju na trdih tleh.

Šta možete učiniti za svoje zaposlene

Ukoliko vaši zaposleni stoje dok rade, obezbedite im odgovarajuću visinu radne površine i kvalitetnu ortopedsku obuću. Takođe im dozvolite dovoljno pauza za istezanje.

Pokažite zaposlenima neke jednostavne vežbe istezanja leđa. U najosnovnijoj vežbi, oni treba da isprepliću prste i ispruže ruke prema gore. U ovom položaju rasterećuju kičmu tako što se naginju u stranu i napred i gledaju unazad i gore.

Najvažnije je pravilno držanje tokom stajanja. Dugotrajno stajanje, čak i ako smo oprezni, izaziva nepravilno kretanje.

Ergonomske staze protiv umora rešavaju vaše probleme

Naše podloge protiv umora su posebno dizajnirane da ublaže zdravstvene posledice dugotrajnog stajanja. Kako one rade?

Ergonomska staza je mekana, a njena posebna površina tera radnika da se stalno kreće. Ovi stalni mali pokreti, čak i ako ih radnik nije svestan, doprinose boljoj cirkulaciji krvi i zdravom držanju.

Finski Institut za zdravstvenu zaštitu na radu preporučuje upotrebu ergonomskih staza za smanjenje naprezanja nogu tokom dužeg stajanja iz sledećih razloga:
• Smanjuju napetost mišića tokom rada u stojećem položaju i to ne samo u lumbalnoj regiji
• Smanjuju napetost u zglobovima. Podstiču prirodno i zdravo držanje kada stojite
• Pomažu u sprečavanju problema sa leđima i sprečavanju bolova u kukovima ili kolenima
• Podstiču cirkulaciju krvi i sprečavaju nastanak proširenih vena
• Štite od hladnih površina (kao npr. betonskih podova).

Ergonomske staze smanjuju napetost u najopterećenijim delovima tela.

Ergonomske staze protiv zamora su takođe veoma izdržljive, što znači da se mogu koristiti u svim oblastima industrije, uključujući rad za mašinama i na montažnim linijama, ili proizvodni rad.

Jan Janoušek, menadžer nove farbare u remontnoj fabrici Češke železnice o novim prostirkama kaže sledeće: »Nakon upotrebe ergonomskih staza, radnici na svim radnim mestima osećaju značajno olakšanje. Velika je razlika između boravka na drvenim daskama i na mekim ergonomskim gumenim površinama, što posebno osećaju zaposleni posle osmočasovnog radnog dana; zapravo postoji primetna razlika i svi su oduševljeni prednostima uložaka protiv umora.«

Kvalitetne ergonomske staze mogu biti od velike koristi vama i vašim radnicima:

  • Sprečavaju hronične zdravstvene probleme
  • Ergonomsko držanje smanjuje opterećenje zglobova i kičme i pomaže u održavanju pravilnog stava. Time se izbegavaju zdravstveni problemi i umor i glavobolja.
  • Sprečavaju povrede i štetu
  • Gumena površina staza protiv zamora je takođe neklizajuća i kao takva je pogodna za vlažne prostore, gde pomaže u sprečavanju opasnih padova.
  • Povećavaju efikasnost rada
  • Staze protiv umora osiguravaju da su zaposleni produktivniji, u dobrom mentalnom stanju i zadovoljni.
  • Štede vaš novac
  • Ergonomske staze smanjuju broj povreda na radnom mestu i hronične zdravstvene probleme. Time se smanjuje broj dana bolovanja koji povećavaju troškove rada.
  • Nude mehaničku zaštitu i toplotnu izolaciju
  • Ergonomske podloge pružaju toplotnu izolaciju i smanjuju nepovoljne uslove temperature i buke. One takođe ublažavaju pad i tako štite razne predmete od uništenja usled pada.

Lindström industrijske staze bez nepotrebnih komplikacija

Zahvaljujući našoj usluzi iznajmljivanja staza, ne morate da brinete o održavanju. Nudimo vam uslugu po meri: od izbora odgovarajućih podloga, do njihove isporuke na radno mesto i redovnog održavanja i zamene. Ovo vam štedi trud i uklanja sve brige.

Lindström Group
Lindström Group