Home / Radne uniforme / Čistoća i higijena nemaju isto značenje
20.05.2024

Čistoća i higijena nemaju isto značenje

Jedna široko rasprostranjena zabluda je da su čistoća i higijena sinonimi. Međutim, postoje bitne razlike između ova dva pojma, posebno kada se radi o uniformama i drugoj radnoj odeći u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, u kojima je visok nivo higijene jedan od osnovnih i apsolutno neophodni uslov za poslovanje.

Čistoća i higijena su dve različite stvari

Rasprostranjena zabluda je da se pod čistoćom podrazumeva i higijena. Međutim:

Čišćenje predstavlja uklanjanje vidljive nečistoće dok higijensko čišćenje ujedno eliminiše i nevidljivu nečistoću – bakterije i druge patogene. Čista radna odela nisu nužno i higijenska. Odgovarajuća temperatura pranja i sredstva za pranje dezinfikuju odevni predmet ali opasnost i dalje vreba na putu od veš mašine do proizvodnog pogona.

Odeća koja se pere kod kuće i potom nosi na posao ne ispunjava higijenske zahteve prehrambenog, farmaceutskog i sektora zdravstvene zaštite. Ophođenje zaposlenih je ključno za održavanje higijene. Odgovornost svakog zaposlenog je da obezbedi higijenu ruku i vrši zamenu prljavih radnih odela sa čistim u skladu sa predviđenim rasporedom i da ih pri tome čuva odvojeno. Lindströmovi radni ormarići pomažu da se sa radnim odelima rukuje higijenski: čista radna odela i uniforme se isporučuju direktno u ormarić svakog zaposlenog dok se upotrebljena radna odela odlažu u zaseban prostor. Radni ormarić služi samo za isporuku radnih odela i uniformi. On ne predstavlja mesto za držanje torbi ili cipela u kojima zaposleni dolaze na posao jer se na njima unose nečistoće i patogeni.

Zaposleni provode vreme deleći isti prostor što omogućava da se patogeni lako prošire unaokolo ukoliko svi ne održavaju odgovarajući nivo higijene. Pored iznajmljivanja i održavanja radnih odela i uniformi naša usluga uključuje i obuku veznu za održavanje higijene na radnom mestu. Dobro informisani radnici će svoje higijenske navike preneti i na kućno okruženje.

Lindströmovi radni ormarići pomažu da se sa radnim odelima rukuje higijenski
Lindströmovi radni ormarići pomažu da se sa radnim odelima rukuje higijenski

Kako održavati higijenu na radnom mestu

  • Perite ruke sapunom posle svake upotrebe toaleta, kijanja ili izduvavanja nosa.
  • Posle pranja obrišite ruke sa čistim peškirom ili papirnim ubrusom.
  • Menjajte radna odela i uniforme prema propisanom rasporedu.
  • Ne dodirujte radno odelo ako su vam ruke prljave.
  • Vodite računa da ne uprljate radno odela na pauzi.
  • Koristite Lindstromove usluge iznajmljivanja i održavanja radnih odela i uniformi.
  • EN ISO 9001 sistem upravljanja kvalitetom
  • EN ISO 14001 sistem upravljanja zaštitom životne sredine
  • EN 14065 upravljanje mikrobiološkom čistoćom
  • Redovno RABC testiranje i nadzor

Radna odela i uniforme u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji ujedno štite i sam proizvod od mogućih higijenskih rizika od strane zaposlenih. U ovim sektorima je visok nivo higijene neophodan uslov za poslovanje.

U farmaceutskoj i prehrambenoj industriji radna odela ujedno štite i zaposlenog i sam proizvod od mogućih higijenskih rizika.
U farmaceutskoj i prehrambenoj industriji radna odela ujedno štite i zaposlenog i sam proizvod od mogućih higijenskih rizika.

Lindström Group
Lindström Group