Zaposleni u Sardini prerađuju ribu u radnoj odeći Lindstrom

Lindstromov servisni centar u Zagrebu svake nedelje puni dostavno vozilo čistom i održavanom radnom odećom i prevozi je do mesta isporuke udaljeno 400 kilometara, na ostrvu Braču – mestu živopisne lepote kao sa razglednica.

Brač je poznat po belom krečnjaku, od kojeg je izgrađena Bela kuća u Vašingtonu. Krajolikom ostrva dominira planina Vidova Gora, koja se uzdiže do skoro 800 m i tirkizna voda Jadranskog mora sa nekim od najlepših plaža na svetu. Glavni izvor života je ribolov i prerada ribe, a fabrika za preradu ribe Sardina u poslednjih 108 godina zapošljava veliki deo stanovništva ostrva.

Odgovornost je ključni faktor

Kao veliki poslodavac, Sardina snosi značajnu odgovornost za održivi razvoj u toj oblasti. Ovo se naročito ispoljilo 2013. godine, kada je kompanija otvorila novi proizvodni pogon površine preko 15.000 kvadratnih metara u Postirama. Postrojenje koristi savremenu tehnologiju za preradu ribe, a celokupno poslovanje je sertifikovano sertifikatima ISO 9001: 2000, HACCP i Košer.

„Imamo raznovrstan asortiman proizvoda: proizvodimo konzerviranu ribu, riblju pastu, marinirane i usoljenu ribu, svežu ribu i školjke, riblje brašno i ulje. Stalne kontrole kvaliteta vršimo u skladu sa zahtevima HACCP i ISO sistema. Kada smo otvorili novu fabriku, tražili smo partnera koji ispunjavaju stroge zahteve kvaliteta našeg sektora“, kaže Jadranko Nezak, direktor proizvodnje u Sardini.

Jadranko ima preko 20 godina iskustva u sektoru. „Odabrali smo Lindstrom za našeg dobavljača radne odeće jer smatramo da nudi najbolji kvalitet na tržištu. Bili smo izuzetno iznenađeni Lindstromovim inovativnim i funkcionalnim uslugama, kao i time da delimo zajedničke ciljeve za odgovorno korišćenje energije. Na primer, odabrali smo hladnjače koje koriste ugljen-dioksid, iako freonske jedinice koje su u širokoj upotrebi troše manje energije. Freon uništava ozonski omotač, tako da je ugljen dioksid izbor koji podržava naše vrednosti“, kaže Jadranko.

Čisto i praktično

Opuštena atmosfera na ostrvu vlada i u postrojenju za preradu ribe. Zaposleni rade na čišćenju sveže sardine i u tome su im neophodne zaštitne kecelje. „Prskanja i mrlje do kojih dolazi prilikom obrade ribe su vrlo tvrdokorne i teško se čiste sa radne odeće. I u ovakvim uslovima radna odeća mora biti zaštićena i čista. Džepovi na radnoj odeći se zatvaraju pomoću unutrašnjih drikera, što je vrlo praktično i značajno u ovom sektoru. Svi smo sa nestrpljenjem čekali da dobijemo odgovarajuću radnu odeću isporučenu direktno u naše ormariće“, kaže Jelena Vlahović, menadžer kvaliteta.

„Kada sam obukao Lindstromovo radno odelo, odmah sam shvatio zašto Fince toliko hvale zbog praktičnog dizajna“, kaže Ivan Glavinić, koji je bio prijatno iznenađen u svom radu. „U mom poslu, važno je da u radnom odelu mogu da se nesmetano krećem. Ako moram da prilagodim svoju odeću skučenom prostoru, postoji opasnost da oštetim opremu ili povredim sebe ili kolegu.“

Ponedeljkom ujutro zaposlene u Sardinini u ormarićima dočekuje plavo bela radna odeća za narednu radnu nedelju. Lindstromov kamion za prevoz se okreće u dvorištu i vraća na trajekt do Splita, najvećeg grada na jadranskoj obali s Dioklecijanovom palatom, takođe izgrađenom od Bračkog kamena, koja blešti na obali. Iz Splita, kamion zatim nastavlja putovanje po kopnu, natovaren preuzetom radnom odećom iz Sardine, koju prevozi na pranje i popravke pre nego što je budu vratili nazad na korišćenje sledeće radne nedelje.

U prehrambenoj industriji, čistoća je jedna od osnovnih zahteva. Radna odeća Lindstrom ispunjava stroge zahteve Sardine, kompanije za preradu ribe, smeštene u sred belog peska i tirkizne vode na hrvatskoj obali.

 

Srodni članci