Kragujevac poziva kompanije iz Finske da investiraju

Ambasador Finske Perti Ikonen i predstavnici finskih kompanija Lindstrom i Alegrina razgovarali su u sredu, 15. marta 2017. godine, sa čelnicima Kragujevca o ekonomskoj saradnji.

– Imamo kompanije koje su aktivne u Srbiji, Šumadiji i Kragujevcu, Fiskars alati se prodaju u kragujevačkom Agromarketu, kompanija Lindstrom je u Beogradu ali na neki način aktivna i u Kragujevcu. Sa gradonačelnikom Kragujevca razgovarali smo o mogućnosti saradnje sa Molokom u oblasti upravljanja otpadom – rekao je Ikonen.

On je napomenuo da u Smederevu radi finska kompanija PKC koja zapošljava 2.000 ljudi.

– Čistih finskih kompanija u Srbiji ima od 10 do 15, među kojima su Nokia i kompanija za liftove Kone, ABB – rekao je Ikonen i dodao da postoji i Tim Finska u okviru kojeg je 17 aktivnih srpskih kompanija koje sarađuju i rade za Finsku.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je rekao da su ambasadoru Finske i kompanijama predstavljene mogućnosti za investiranje u Kragujevcu. On je naveo da je Kragujevac spreman da finskim investitorima ponudi „i više od onoga što nudi okruženje“.

– Lindstrom je finska kompanija koja je poznata po proizvodnji uniformi i preporučili smo im kontakt sa preduzećem Zastava INPRO koje šije uniforme i za nemačku armiju – rekao je Nikolić.

Prema njegovim perčima, sagovornicima su predočene povoljnosti u smanjenju troškova s obzirom da Zastava INPRO zapošljava osobe sa invaliditetom, a država finansira 70% njihovih bruto plata.

Tokom sastanka razgovaralo se i o mogućnosti otvaranja pogona za proizvodnju baštenskog alata Fiskars a čiji program sada uvozi kragujevački Agromarket. – Izrazili smo interesovanje i za saradnju s finskim Molokom koja je u industriji upravljanja otpadom i bavi se proizvodnjom savremenih kontejnera – rekao je Nikolić.

Izvor: Beta

Srodni članci