Finci sade drveće u Beogradu

U okviru programa obeležavanja stogodišnjice nezavisnosti Finske, ambasada Finske u Beogradu poklonila je 20 stabala trešnje opštini Savski venac. Ambasador Perti Ikonen zasadio je 22.03.2017. prvo stablo trešnje u šumi Bencion Buli, zajedno sa gradonačelnikom Sinišom Malim, direktorom Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” Slobodanom Stanojevićem i predsednicom opštine Savski venac Irenom Vujović.

“Ove godine Finska proslavlja sto godina nezavisnosti, i to je odlična prilika da se govori o očuvanju prirode, kao jednoj od osnovnih vrednosti našeg društva. Finska je među najzelenijim i najčistijim državama na svetu, i želimo da nam se Srbija pridruži u tome”, rekao je ambasador Ikonen. Gradonačelnik Siniša Mali istakao je da je današnja akcija sadnje stabala potvrda dobrih odnosa i prijateljstva Srbije i Finske. „Finska nam može poslužiti kao odličan primer i uzor u zaštiti životne sredine, o kojoj treba brinuti svakog dana. Zato mi je posebno drago što ovih 20 sadnica trešnje sadimo dan nakon Svetskog dana šume i time pokazujemo da neprekidno vodimo računa o našoj okolini”, rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

Program obeležavanja stogodišnjice nezavisnosti Finske u Srbiji sastoji se od niza događaja kojima se predstavlja finska kultura, umetnost, privreda, kao i sam način življenja. Jedan od projekata je i sadnja sto stabala u gradovima širom Srbije, koji ima za cilj da promoviše ekološki odgovorno ponašanje. Ambasada je već donirala i zasadila drveće u Kragujevcu i Nišu.

Finska je najzelenija zemlja na svetu, sa šumama koje pokrivaju 65% njene ukupne teritorije. Šume su u Finskoj poput jezera: ima ih svuda, uključujući i najveće gradove. Finske šume prevashodono čini drveće koje je na ovom tlu izvorno raslo, a najprisutnije i ekonomski najvažnije vrste su omorika, bor i breza.

Sponzori projekta sadnje drveća su kompanije Lindstrom, EuroCons, Agromarket (Fiskars), KPA Unicon, Tikkurila, I&F McCann grupa i druge kompanije koje podržavaju program obeležavanja stogodišnjice Finske u Srbiji.

Izvor: Ambasada Finske

Srodni članci