LEDO investira u radnu odeću i za sezonske radnike

Industrije sa visokim obimom proizvodnje u određenim periodima godine imaju potrebu za angažovanjem sezonskih radnika.  Takav je slučaj i sa Ledom, vodećim proizvođačem smrznute hrane u Hrvatskoj. Sezonskim radnicima je isto tako potrebna odeća u proizvodnim pogonima. U Ledu su zahvaljujući Lindstrom uslugama pronašli rešenje za zahtevne potrebe prehrambene industrije za radnom odećom i tokom sezonskih fluktuacija radnika.

LEDO Worweak
Ljudevit Komušar, glavni tehnolog proizvodnje u Ledu, zadovoljan je sa Lindstromovim uslugama najma radne odeće

Ljudevit Komušar je glavni tehnolog proizvodnje u Ledu, najvećoj Hrvatskoj kompaniji za proizvodnju sladoleda i smrznute hrane.  On ima preko 24 godine radnog iskustva  i vremenom je postao dobar vođa tima. Do pre nekoliko godina, dok još nisu sarađivali sa Lindstromom,  Komušarev proizvodni tim koristio obične bele kombinezone kao radnu odeću. Komušar je odlučio da isproba Lindströmovu uslugu najma i održavanja radne odeće i odabrao odeću za svoje zaposlene, jer je bio zabrinut zbog uslova rada svog proizvodnog tima. Komušar je smatrao da je promenom radne odeće moguće unaprediti zadovoljstvo zaposlenih, a time i njihov doprinos u radu. Vrlo brzo su se osetili i pozitivni efekti i prednosti nove radne odeće. Između ostalog, imala je unutrašnje džepove, pa tako stvari nisu mogle da ispadaju na proizvodne linije. Drikeri nisu plastični već od metala, zbog čega sigurnije prianjaju za tkaninu. Osim popularne nove radne odeće, obezbeđeni su i Lindstrom ormarići za radnu odeću za odlaganje odeće za pranje, u koje svaki radnik odlaže svoju radnu odeću po završetku smene, u kojem zatiče savršeno čist komplet radne odeće kada se vrate na posao.

„Stara radna odeća je imala prilično široke rukave koji su smetali pri kretanju. Prvi put kada sam obukao Lindstrom radnu odeću, primetio sam da su rukavi uži i da je kroj odeće funkcionalniji, zbog čega olakšava kretanje,“ rekla je Katarina Petraš, glavni operater u proizvodnji sladoleda.

Prehrambena industrija ima veoma visoke zahteve u pogledu radne odeće

Ledo kolekcija radne odeće  se sastoji od radnih pantalona i kratkih jakni dizajniranih u skladu sa međunarodnim standardima HAACP, IFS i BRC, koje Ledo mora da ispunjava u okviru prehrambene industrije. Na primer, pri proizvodnji sladoleda, odeća se uprlja obzirom da je reč o polu tečnoj smeši, i zbog toga radna odeća mora redovno da se menja i da uvek bude besprekorno čista. „U prvim fazama saradnje, razmišljali smo kako da rešimo problem veoma problematičnih mrlja od čokolade. Lindstrom je morao da pronađe drugačije rešenje za čišćenje koje se razlikovalo od njihovog uobičajenog procesa. Bili smo veoma zadovoljni kada su pronašli rešenje za uklanjanje mrlja i isporučili nam besprekorno čistu odeću“, objasnio je Komušar, zadovoljno.

LEDO Workwear 3
Poslovođa August Tin Kolarić u proizvodnji

Usluga koja odražava sezonske promene

Sezonska proizvodnja definiše potrebu za brojem radnika. Potrebe korišćenja radne odeće se menjaju čak na nedeljnom nivou.“  Zbog toga smo saradnju sa Lindstromom započeli oprezno i postepeno, jer nismo bili sigurni da li će biti u stanju da isporuče odeću za sto radnika u proizvodnji, tako da zadovolje naše potrebe u špicu sezone. Postigli smo za nas važan dogovor, da pored naših redovnih zaposlenih imamo i ormariće za sezonske radnike, u koje je Lindstrom sezonski isporučivao žensku i mušku radnu odeću u različitim veličinama  u skladu sa našim potrebama. Ova saradnja se pokazala uspešnom, jer osim što pruža dobre usluge, Lindstrom je i fleksibilan i spreman da se brzo prilagodi potrebama naše proizvodnje. „Nama je potrebna partnerska saradnja koja može ići u korak sa našim potrebama. Naši zaposleni u proizvodnji ističu da, pored radne odeće koju Lindstrom isporučuje, i dodatne usluge pranja kao i lični ormarići olakšavaju svakodnevni rad radnika u proizvodnji. Oni takođe promovišu i nematerijalne vrednosti kao što je briga o zaposlenima i odgovornost za zaštitu životne sredine. Zbog toga ćemo u budućnosti sigurno investirati u proširenje saradnje sa Lindstromom,“ kaže direktor proizvodnje Darko Trkulja.

 

Ledo – vodeći proizvođač sladoleda i smrznute hrane u Hrvatskoj
Pedesetih godina prošlog veka, Ledo je prerastao u najvećeg Hrvatskog proizvođača sladoleda i smrznute hrane, koja obuhvata voće, povrće, ribu, kolače i gotovu hranu. Ledovih 500 kamiona hladnjača omogućuje brzu i efikasnu isporuku proizvoda u prodavnice. Nije ni čudo što su Ledo proizvodi deo svakodnevnog života domaćinstava u Hrvatskoj. Ledo je zadržao svoju poziciju na tržištu kontinuiranom kontrolom sirovina i proizvodnih procesa, ali i zahvaljujući uslugama poslovnih partnera. Ulaganjem u nove tehnologije, operativne procese i lični menadžment i održavanjem zadovoljstva kupaca, Ledo je postao značajan i traženi poslodavac i vodeći brend u okviru svog tržišnog segmenta u Hrvatskoj.