Lindstrom kao kompanija

Lindstrom, sa preko 170 godina iskustva, spada u red vodećih evropskih kompanija u oblasti tekstilne industrije. Nudimo raznovrsne tekstilne proizvode – od radnih odela, uniformi, zaštitne opreme, otirača i staza, tekstilnog programa za restorane i hotele, pa sve do staza i krpa za primenu u industriji.

Tekstilne usluge su ekonomičan i ekološki način za rešavanje tekstilnih potreba jedne kompanije.

Lindstrom je internacionalna kompanija sa snažnim rastom. Naš cilj je geografsko širenje i povećavanje tržišnog udela na dugi rok. Našem uspehu doprinosi čvrsto koncipirano poslovanje koje osigurava kvalitet, jedinstvenu uslugu i odgovornost u svim zemljama u kojima poslujemo.

Vrednosti kompanije su polazište naše misije

Lindstrom vizija i načini za njeno ostvarivanje, odnosno strategija, definišu se na svakih pet godina. Vrednosti kompanije se posmatraju u odnosu na ciljeve specifične za određenu zemlju i načine kojima će se ciljevi ostvariti. Strateške odluke kompanije i glavne tačke razvoja na godišnjem nivou analizira tim koji upravlja kompanijom. Kada se promene vizija, misija i strategija kompanije, vrši se procena uticaja tih promena na svakodnevno poslovanje u okviru radnih grupa sa zaposlenima.

Misija, ili ideja o poslovanju
Lindstrom Missio Visio

Kompanija Lindstrom za usluge najma tekstilnih proizvoda jača korporativni imidž svojih klijenata.

Naša usluga čini svakodnevni život našeg klijenta jednostavnijim i pruža najbolju vrednost na tržištu. Mi smo društveno odgovorna kompanija i cenjeni poslodavac.

Vizija 2020

Snažna kompanija vredna pola milijarde evra, koja pruža odlično iskustvo klijenatima uz pomoć svojih angažovanih radnika.

Briga o klijentima

U 2015. smo pokrenuli novu viziju i strategiju za Lindström. Stotine naših zaposlenih iz preko 20 zemalja i iz svih delova organizacije učestvovalo je u izradi strategije.

Naš cilj je da stvorimo vrednost za naše klijente u svemu što radimo; želimo da brinemo o svojim klijentima, pružimo im najbolju uslugu i učinimo ih ponosnima što sarađuju sa nama. Stvaranje izvanrednog korisničkog iskustva u srcu je svih naših operacija.

 

Stubovi naše strategije

Lindströmova strategija je izgrađena na četiri stuba: angažovani radnici, operativna izvanrednost, izvanredno korisničko iskustvo i rast.

 

Angažovani radnici

Naše je verovanje da su klijenti srećni ako su radnici srećni. Učenje je za nas zadovoljstvo; neprestano razvijamo naše vođe i nudimo nove mogućnosti za učenje svim našim radnicima. Cilj nam je da se naši radnici ponose onime što rade i da samostalno donose odluke u svakodnevnom radu sa klijentima. Posetite naše stranice za karijere.

 

Operativna izvanrednost

Fokusiramo se samo na ono što stvara vrednost za naše klijente. Pošto smo lokalno pozicionirani, poznajemo poslovanje naših klijenata i pomažemo im da ostvare svoj pun potencijal pružajući im uslugu gde i kada im zatreba. Naša usluga unapređuje udobnost, bezbednost i efikasnost naših klijenata. Posetite naše stranice za uslugu.

Izvanredno korisničko iskustvo

Zanima nas poslovanje i svakodnevni život naših klijenata. Ohrabrujemo ljude da sprovode inovacije sa našim klijentima na svakom nivou organizacije. Rado prihvatamo sva nova rešenja koja pomažu našim klijentima da ostvare konstantan rast poslovanja. Cilj nam je da unapred predvidimo buduće potrebe naših klijenata. Posetite stranice sa preporukama klijenata.

Rast

Rast ostvarujemo kako organski tako i kroz kupovinu drugih kompanija. Taj rast nam omogućava da pružamo usluge u potpuno novim zemljama i gradovima ili kroz nove usluge na postojećim tržištima. Konstantno razvijamo prodajne mogućnosti da bismo što bolje izašli u susret promenljivim potrebama naših klijenata. Posetite stranice naše kompanije.

Vrednosti pokazuju put

Lindstrom posluje u skladu sa svojim vrednostima profitabilnog rasta, dugoročnih odnosa sa klijentima, odgovornosti i entuzijazma i radosti učenja.

Lindstrom ima za cilj dugoročni razvoj poslovanja, i ostvarivanje dugoročnih partnerskih odnosa. Proces odlučivanja u Lindstromu ne zasniva se samo na rastu obzirom da je cilj stvaranje održivih rešenja koja obezbeđuju profitabilan rast.

Uticaj vrednosti se takođe ogleda u odlukama o širenju poslovanja. Poslovne aktivnosti se ne pokreću u jednoj zemlji sve dok se na lokalnom  nivou ne pronađu odgovarajući zaposleni i partneri čije su poslovanje i etičke vrednosti u skladu sa vrednostima kompanije.

Vrednosti i njihovo ispoljavanje u svakodnevnom radu se redovno analiziraju: vrednosti su deo godišnjih analiza i procena učinka poslovanja.

Profitabilan rast

Poslovanje Lindstroma je ekonomski prihvatljivo i isplativo, što je garancija za profitabilan rast. Rukovodstvo prioritet stavlja na različite projekte prema njihovoj ukupnoj koristi za kompaniju. Svi projekti moraju da podržavaju viziju Lindstroma. Odluke se donose na dugoročnoj osnovi, a sredstva se dodeljuju kao podrška rastu.

Odgovornost

Lindstrom uzima u obzir finansijske, socijalne i ekološke aspekte svog poslovanja. Lindstrom posluje pošteno, u skladu sa zakonima i propisima kao i lokalnom kulturom. Lindstrom je fer i odgovoran poslodavac. Od naših dobavljača i partnera takođe zahtevamo da se pridržavaju istih principa.

Dugoročni odnosi sa klijentima

Pravo partnerstvo zahteva uzajamno poverenje, kontinuirani razvoj poslovanja i uzajamnu korist u poslovanju. Lindstrom sluša svoje klijente, predviđa njihove potrebe, i u skladu sa time – nudi konkurentne usluge. Na zahteve klijenata reagujemo istog trenutka i bez panike.

Entuzijazam i radost učenja

Praksa dobrog vođenja i upravljanja poslovanjem, podsticanje povratnih informacija i obuka, garantuju kontinuirani razvoj kompanije Lindstrom i njenih zaposlenih. Otvorena, interaktivna atmosfera stimuliše inovacije i uspeh.

358
Promet (u milionima €)
4000
Zaposlenih
24
Zemlje
80
Lokacija

Lindstromove globalne usluge

Lindstrom standardno nudi radna odela i uniforme u svim zemljama u kojim posluje, dok staze i otirače nudi u više od 10 evropskih zemalja. Dodatno, usluge Lindstrom grupe obuhvataju i ličnu zaštitnu opremu, ubruse i sredstva za higijenu. Naša usluga ujedno uključuje tekstil za restorane i hotele kao i tekstil za oblast zdravstvene zaštite.

Istorijat

Stručnost u oblasti tekstilne industrije od 1848

Tokom godina, Lindstrom je od farbare tekstila prerastao u praonicu, da bi zatim izrastao u stručnjaka za iznajmljivanje tekstila. Ova porodična firma sa tradicijom dugom 165 godina uvek je bila među pionirima u ovoj oblasti, od samog početka poslovanja pa do danas.

Lindstrom je osnovan 1848. godine

Carl August Lindstrom osnovao je firmu Lindstrom 1848. godine. Kompanija Lindstrom je prvobitno bila farbara tekstila u Helsinkiju na mestu današnje zgrade Parlamenta. Tokom 1880-ih, farbari tekstila pripojena je praonica rublja nudeći tada novu uslugu hemijskog čišćenja. Firma je nazvana C.A. Lindstrom & Son.

Rast je započeo 1890-ih

Sa smenom generacija 1891. godine, kompanija Lindstrom je promenila ime u W. E. Lindstrom i krenula u snažnu ekspanziju. Do 1913.godine, broj zaposlenih se uvećao od samo nekoliko članova porodice na 55 radnika, što je uslovilo i preseljenje u veći prostor u Helsinkiju.

Kupovina firme i novi vlasnik u 1920-im

Godine 1922., akcijski kapital firme W. E. Lindstrom Oy kupuje UusiPesula Oy, firma koja se bavila prevashodno pranjem belog rublja, čiji je većinski akcionar bio glavni inženjer Johan Roiha. Ova firma postala je jedan od najvećih aktera u ovoj oblasti poslovanja u nordijskim zemljama.

Najam tekstila počinje 1930-ih

U 1930-im pokrenut je posao sa iznajmljivanjem tekstila ali u manjim razmerama. Kompanija je tada svojim klijentima iznajmljivala posteljinu, čaršave, stolnjake i salvete kao i mantile za lekare i berbere. Godine 1939., kompanija je oprala 2.4 miliona kilograma tekstila, a broj zaposlenih porastao je na 300.

Nestašice 1940-ih zahtevaju improvizaciju

Proizvodnja pare zahtevala je neprekidno zagrevanje kotlova i obzirom na nestašicu goriva, za zagrevanje je korišćeno drvo. Dnevna potrošnja ogrevnog drveta iznosila je 70 m3 , pa je kompanija kupila šumu kako bi zadovoljila svoje potrebe za ogrevom.

Ulaganje u posao najma tekstila raste 1950-ih

Iako je praonica ostvarivala učešće u ukupnom prometu od preko 80%, menadžer Eino Roiha sagledavao je budućnost kompanije kao sve više usmerenu na iznajmljivanje radne odeće i tekstila. Ova odluka je još veću potvrdu dobila sa razvojem nove vrste tkanine koja je osmišljena u SAD a koja nije zahtevala peglanje ili presovanje.

Iznajmljivanje automata za ubruse 1960-ih

Godine 1965., Lindstrom je pokrenuo i posao sa iznajmljivanjem automata za ubruse. Istovremeno, udeo u prometu od praonica veša je počeo da opada, uglavnom zbog sve veće dostupnosti mašina za pranje veša u domaćinstvima.

Iznajmljivanje staza od 1970-ih

Godine 1971. pokrenut je posao sa iznajmljivanjem staza. Tri godine kasnije, Lindstrom kupuje firmu Lainatekstiilit Oy i Cleaner Oy i tako jača svoju poziciju na tržištu u Finskoj kao kompanija koja pruža usluge najma radne odeće, aparata za papirne ubruse i staze. Farbara prestaje sa radom zbog slabe tražnje i profitablinosti.

Koncentracija i internacionalizacija 1990-ih

Kompanija je prestala da se bavi čišćenjem tekstila i upravljanjem otpadom, a prekinula je i posao sa praonicama, odlučivši da se fokusira na usluge iznajmljivanja. Godine 1992., Lindstrom je osnovao svoje prvo zavisno preduzeće u Estoniji. Zatim je usledilo otvaranje zavisnih preduzeća u Rusiji (1993.), Mađarskoj (1994.), Letoniji (1994.), Češkoj (1996.), Litvaniji (1998.), Slovačkoj (1998.) i Sloveniji (1998.).

Modularne praonice patentirane početkom 2000-ih

U jesen 2002., Lindstrom je patentirao modularno pranje rublja, svoju jedinstvenu inovaciju na međunarodnom nivou. U ranim 2000-im, osnovana je Comforta Oy, firma specijalizovana za hotelski tekstil. U 2005, Lindstrom kupuje firmu Vision Dizajn Oy, koja je specijalizovana za korporativni tekstil i PR proizvode, čime je u ponudu radnih odela uključena i zaštitna oprema.

2006. godine pokrenuto je poslovanje u Aziji

Lindstrom je nastavio svoju snažnu internacionalizaciju 2000-ih. U Evropi, poslovanje se širi na Veliku Britaniju (2001.), Nemačku (2002.), Poljsku (2002.), Švedsku (2002.), Rumuniju (2005.), Ukrajinu (2006.), Tursku (2007.) i Bugarsku (2008.). U 2006. godini , poslovanje se širi i na Aziju kada je osnovana zavisna kompanija u Kini, a godinu dana kasnije i u Indiji.

Rast se nastavlja 2010-ih

U 2011. godini, Lindstrom širi poslovanje na Belorusiju i Hrvatsku. Zavisna preduzeća u Srbiji i Kazahstanu počela su sa radom 2014. U 2013. godini, Lindstrom je ostvario promet od preko 300 miliona evra, i imao je 2.900 zaposlenih u Evropi i Aziji. Kompanija nastavlja sa snažanim rastom.