Adekvatna higijena je neophodna u farmaceutskoj industriji kako bi se sprečila kontaminacija i obezbedio kvalitet medicinskih proizvoda. Evo četiri ključne oblasti na koje treba fokusirati.

U farmaceutskoj industriji higijena je od najveće važnosti kako bi se osigurala bezbednost i krajnjih potrošača i zaposlenih.

Postoje četiri ključne oblasti na koje se treba fokusirati:

  • higijena proizvodnje,
  • higijena zaposlenih,
  • dezinfekcija postrojenja i površina,
  • i praćenje učinka.

U ovom članku delimo savete naših stručnjaka o tome kako da obezbedite odgovarajuću higijenu u sve četiri oblasti, sve od poda u proizvodnji pa do krajnjeg proizvoda.

Upotreba odgovarajuće i higijenske radne odeće je ključna za održavanje visokih standarda bezbednosti i na kraju za dobrobit krajnjih potrošača.

Nadgledanje učinaka

1: Higijena proizvodnje zahteva kontrolisano okruženje

Higijena proizvodnje je prvi korak ka bezbednom procesu i krajnjem proizvodu.

Praćenje ovih postupaka će pomoći u održavanju optimalnih sanitarnih standarda u farmaceutskim proizvodnim pogonima i osigurati da kvalitet lekova ostane nepromenjen:

  1. Fokusirajte se na kontrolisano okruženje: čista soba održava nizak nivo mikroba u vazduhu, prašine, hemijskih isparenja i čestica aerosola.
  2. Primeniti upotrebu klasičnih, sterilnih ili mikrobno filtriranih dezinfekcionih sredstava kao dodatak ručnom procesu dezinfekcije.
  3. Pojednostavite proces dezinfekcije pomoću generatora pare vodonik peroksida. Ove moćne mašine postaju sve popularnije, jer obezbeđuju brzu i efikasnu dekontaminaciju proizvodne jedinice i opreme.
  4. Uverite se da sva oprema za čišćenje ispunjava zahteve optimalne ergonomije, sterilizacije i procesa čiste sobe.
  5. Pažljivo proverite prostorije da biste identifikovali površine koje se teško čiste i očistite ove oblasti dezinfekcionim sredstvima koja su laboratorijski testirana na efikasnost i koja su u skladu sa industrijskim bezbednosnim standardima.
  6. Zatvorite skladišne prostore i prolaze kako biste minimizirali rizik od širenja nečistoća.
  7. Protok komponenti, kontejnera za lekove, zatvarača, obeležavanja, materijala u procesu i proizvoda lekova kroz zgradu ili zgrade treba da bude projektovan tako da spreči kontaminaciju.

Uštedite vreme i novac!

Otkrijte kako možete da uštedite vreme i novac koristeći naše usluge iznajmljivanja i održavanja radnih odela i uniformi.

Ovde preuzmite vaš mini vodič

2: Higijena zaposlenih počinje sa pravom vrstom odeće

Uprkos preduzetim merama za održavanje higijene proizvodnih objekata, opreme, sirovina i ambalaže proizvoda, jedan od primarnih izvora kontaminacije su ljudi.

Upotreba odgovarajuće i higijenske radne odeće je ključna za održavanje visokih standarda bezbednosti i na kraju za dobrobit krajnjih potrošača:

1. Sprovesti upotrebu specijalizovane higijenske odeće u određenim radnim oblastima kao što su proizvodni objekti, skladišni prostori i jedinice za utovar i istovar.

2. Odevni predmeti sprečavaju kontaminaciju česticama koje stvara telo i koje se izlučuju iz tela;

  • Kombinezoni su sterilisani i ne linjaju se, a pokrivaju kožu i kosu (npr. kape, navlake za brkove i bradu, zaštitne naočare);
  • Sve komponente kombinezona koje se preklapaju imaju adekvatnu barijeru između sebe (npr. rukavice koje preklapaju rukave). Budite sigurni se da je odgovarajuća vrsta specijalizovane higijenske odeće dostupna u dovoljnom broju u svakom trenutku, tako da svo osoblje koje pristupa aseptičnoj proizvodnji bude adekvatno obučeno. Obratite posebnu pažnju na to da:
  • Rukavice se često dezinfikuju i pocepane ili neispravne komponente kombinezona se odmah menjaju

3. Obezbediti edukaciju i obuku o važnosti higijene i pravilnom načinu korišćenja higijenske odeće (npr. nekorišćenje odeće kada je van proizvodnog okruženja ili korišćenje kantine, prostora za pušenje i toaleta).

  • Fokusirajte se na proces pranja radne odeće: to bi trebalo da uradi samo odobreni eksterni dobavljač ili interno postrojenje koje radi u skladu sa kriterijumima definisanim na nivou industrije koji potvrđuju ceo proces. Moraju se preduzeti sledeće mere da bi se obezbedili najviši standardi higijene u pranju radne odeće:
  • Očistite radnu odeću efikasno i u skladu sa industrijskim standardima.
  • Uverite se da su prljava i čista radna odeća na odgovarajući način odvojena.
  • Obezbedite čistu odeću u vrećama ili navlakama bez kontaminacije.
  • Verifikujte i validirajte proces pranja i neprekidno ga poboljšavajte.

3: Dezinfekcija objekata i površina pomaže u borbi protiv kontaminacije

Pored sprovođenja efikasne proizvodnje i higijene osoblja, treba preduzeti i odgovarajuće mere za dezinfekciju objekta i svih površina. Evo kako se to radi:

  1. Koristite visokokvalitetne, industrijski odobrene proizvode za sterilizaciju koji su testirani na efikasnost, lakoću korišćenja i bezbednost na radu.
  2. Uverite se da se zidovi, plafoni i podovi mogu prati i da nemaju pukotine; redovno čišćenje, ribanje i dezinfekcija su važni da bi se izbeglo nakupljanje nečistoća i širenje zagađivača.
  3. Primeniti upotrebu dezinfekcionih sredstava za ruke i sistema za doziranje visokih performansi kako bi se ispunili najviši standardi higijene ruku – jedna od najvažnijih preventivnih mera za sprečavanje rizika od prenošenja klica i nečistoća rukama zaposlenih.
Samo sprovođenje higijenskih strategija nije dovoljno; podjednako je važno pratiti efekat preduzetih mera, analizirati proces i kontinuirano se usavršavati.

Praćenje performansi ide glatko i lako sa digitalnim alatima

Uz pomoć digitalnih alata to se može uraditi efikasno i brzo.

  • Identifikovati problematična područja i preduzeti neophodne mere za uklanjanje uskih grla i poboljšanje procesa.
  • Pratite učinke u održavanju higijene pomoću digitalnih alata koji vam daju ažuran uvid u celokupnu proizvodnju, skladištenje, radnu odeću i proces čišćenja.
  • Koristite podatke da biste bili sigurni da procesi teku glatko i da biste izbegli uska grla u procesu.
  • Uverite se da podaci izveštavanja ispunjavaju BRC globalne standarde.

Kontaktirajte nas i zatražite ponudu za radna odela i uniforme još danas!

Iznajmljivanje i održavanje radnih odela i uniformi, uz širok asortiman proizvoda i fleksibilnu, isplativu uslugu, omogući će vašem osoblju da izgleda dobro, oseća se udobno i radi efikasnije. Poslodavcima, osim što štedi vreme i novac, nabavka radnih odela i uniformi od pouzdanog partnera, omogućava da se na miru fokusiraju isključivo na svoju osnovnu delatnost!

Popunite i pošaljite obrazac i dobićete besplatan savet našeg stručnjaka! Odgovorićemo vam u najkraćem mogućem roku!

call +381 63 333 165