Svaki posao nosi sa sobom određene bezbednosne rizike. Međutim, iz perspektive BZR (bezbednosti i zdravlja na radu), sprečavanje nezgoda nije dovoljno. Mnogi negativni uticaji na radnom mestu mogu da dovedu do hroničnih obolenja.

Kada je reč o kancelarijskom poslu, u današnje vreme je sasvim uobičajeno da se zaposlenima obezbedi ergonomska stolica i da se kompjuterski monitor pravilno pozicionira. Ali šta je sa manuelnim poslovima koji se obavljaju u stojećem položaju? Jedna od opcija su ergonomske staze protiv umora.

Ergonomija rada i bezbednost i zdravlje na radu (BZR)

Svi poslodavci su dužni da svojim zaposlenima obezbede uslove u kojima će moći da obavljaju poslove bez nepotrebnog naprezanja i štetnih posledica po zdravlje. To podrazumeva i da se postaraju da je radno mesto ergonomski ispravno.

Ergonomija rada je široko interdisciplinarno polje koje proučava odnos između ljudi i radne sredine. Glavni cilj ergonomista je stvaranje radnih okruženja i praksi koje obezbeđuju fizičko i psihičko zdravlje zaposlenih uz obezbeđivanje visoke radne efikasnosti.

Izbegnite rizike jednostavnim rešenjem koje pružaju ergonomske staze.

Naravno, svako radno mesto zahteva drugačiji pristup ergonomiji. Možda se radi o obezbeđivanju odgovarajuće dizajniranih alata, u nekom drugom slučaju, može da se radi o kontroli temperature i osvetljenja na radnom mestu ili u eliminisanju buke i vibracija. Konačno, ali ne i najmanje važno, poslodavac treba da obezbedi dovoljno psihičko blagostanje i higijenu na radnom mestu.

Kao primer ergonomskih rešenja, detaljnije ćemo se osvrnuti na rizike i rešenja u slučaju rada u stojećem položaju.

Koji su rizici za zaposlene pri radu u stojećem položaju

Rad u stojećem položaju je uobičajen u svim delatnostima, ali važi i za druge poslove, na primer, kod šalterskih radnika, frizera, kuvara itd.

Statičko naprezanje mišića i nedostatak pokreta dovode do brojnih zdravstvenih problema, koje pogoršavaju tvrdi podovi. Koji su to problemi?

Kardiovaskularni problemi: bol, grčevi, peckanje i osećaj teških nogu.

Kardiovaskularni problemi

Zbog smanjenog protoka krvi, dolazi do oticanja nogu i nastanka proširenih vena usled dužeg stajanja. Ove tegobe obično prate bol, grčevi, peckanje i osećaj teških nogu.

Pored toga, proširene vene se mogu dalje komplikovati u hroničnu vensku insuficijenciju, ulceraciju tibije ili čak trombozu opasnu po život.

Smanjena pokretljivost i jaki bol su neke od posledica ortopedskih problema izazvanih radnim okruženjem.

Ortopedski problemi

Prilikom rada u stojećem položaju, zaposlenom stradaju kičma, kukovi, kolena i stopala. To za posledicu ima smanjenu pokretljivost i često veoma jake bolove.

Osim toga, dugotrajno stajanje primorava zaposlenog na nezdravo savijanje glave i lumbalnog dela, odnosno na pogrbljenost. Ovo ne samo da uzrokuje bol u leđima, već́ može dovesti i do diskus hernije koja zahteva hirurško lečenje.

Osim toga, rad u stojećem položaju je takođe nezdrav za stopala i vrlo često dovodi do ravnih stopala.

Rešenje ponekad može biti jednostavno, ali efikasno.

Šta možete da učinite za svoje zaposlene

Ako imate zaposlene koji rade u stojećem položaju, postarajte se da imaju odgovarajuću visinu radne površine i kvalitetnu medicinsku obuću. Zaposleni treba da imaju dovoljno pauza u radu da bi mogli da se istegnu.

Naučite svoje zaposlene nekim jednostavnim vežbama za istezanje kičme. Osnovna je sa ispruženim rukama nagore sa isprepletenim prstima. U ovom položaju, kičma se zatim rasterećuje bočnim savijanjem, savijanjem napred i blagim okretima.

Ali najvažnije je pravilno držanje pri radu u stojećem položaju. Dugotrajno stajanje, čak i uz najveću pažnju, dovodi do nezdravih stereotipa kretanja.

Ergonomske staze protiv umora rešavaju problem umesto vas

Naše staze protiv umora su posebno razvijene da ublaže zdravstvene posledice dužeg stajanja. Koja je njihova funkcija?

Ergonomske staze su meki i njihova specifična površina primorava zaposlenog da stalno pravi suptilne pokrete. Upravo takvo stalno kretanje, čak i ako ga zaposleni ne primećuje, pomaže u održavanju dobre cirkulacije i zdravog držanja.

Finski institut za zdravlje na radu preporučuje upotrebu ergonomskih staza kako bi se smanjilo naprezanje nogu kada se radi dugo u stojećem položaju i na tvrdim podovima iz sledećih razloga:

  • Oni smanjuju napetost mišića tokom rada u stojećem položaju, i to ne samo u lumbalnoj regiji.
  • Smanjuju napetost u zglobovima. Doprinose boljem prirodnom držanju tela i zdravijem stajanju.
  • Pomažu u sprečavanju problema sa kičmom i bolova u kukovima ili kolenima.
  • Promovišu cirkulaciju i pomažu u sprečavanju proširenih vena.
  • Štite od hladnoće koja dolazi od poda (npr. betonski pod).
Ergonomske staze smanjuju napetost u najopterećenijim delovima tela.

Podloge protiv zamora su takođe veoma izdržljive, što znači da se mogu koristiti u svim industrijskim sektorima, uključujući rad u mašinskim radionicama i montažnim i proizvodnim linijama.

Jan Janoušek, menadžer nove farbare češko-moravskog železničkog remontnog kombinata (ČMŽO), kaže o ovim stazama: „Posle iskustva sa ergonomskim stazama, radnici na svakom radnom mestu osećaju značajno olakšanje. Postoji razlika između stajanja na drvenim rešetkama ili na mekanim ergonomskim gumenim stazama – zaposleni to najviše osećaju nakon 8-časovne smene; to zaista čini primetnu razliku i zato hvale uslugu najma staza protiv umora.“

Kvalitetne ergonomske staze donose mnoge prednosti vama i vašim zaposlenima:

  • Sprečavaju hronične zdravstvene probleme
  • Stajanje na ergonomskoj podlozi smanjuje stres na zglobove i kičmu i pomaže kod pravilnog držanja tela. Na taj način izbećićete zdravstvene probleme, kao i umor i glavobolju.
  • Eliminišu povrede
  • Gumena površina staza i protiv umora je i neklizajuća i kao takva je pogodna za vlažne prostore, gde će vam pomoći da sprečite opasne padove.
  • Doprinose efikasnijem radu
  • Staze protiv umora će doprineti da vaši zaposleni budu produktivniji, i da se osećaju dobro i zadovoljno.
  • Štede novac
  • Staze smanjuju broj povreda na radnom mestu i hronična oboljenja, a samim tim smanjuju i broj dana bolovanja što takođe utiče na vaše finansije.
  • Pružaju mehaničku zaštitu i izolaciju
  • Ergonomske staze pružaju izolaciju i smanjuju nepovoljne uslove temperature i buke. Pored toga, apsorbuju udar, čime se razni predmeti mogu zaštititi od uništenja pri padu.

Za zaštitu vaših podova od prjavštine nudimo efikasnu i isplativu uslugu! Za atraktivan izgled vaših prostorija nudimo širok asortiman različitih oblika i dezena kao i mogućnost štampanja promotivnih poruka.

Ukratko – imamo rešenje za svaki prostor!

  • Staze i otirači će biti izabrani ili dizajnirani u skladu sa vašim zahtevima i prostorom
  • Naša usluga je fleksibilna, možemo da isporučimo samo jedan otirač ili da opremimo ceo poslovni park
  • Nije vam potreban dizajner enterijera, dizajn je uključen u cenu
  • Naš asortiman dezena ispunjava i najistančaniji ukus
  • Preporuka je da staze i otirače postaviti svuda, počevši od ulaznih vrata, kroz hodnike, sve do sobe za sastanke

Popunite i pošaljite obrazac i dobićete besplatan savet našeg stručnjaka!
Odgovorićemo vam u najkraćem mogućem roku!

Lindstrom industrijski otirači i staze za rad bez muke

Zahvaljujući našoj usluzi najma i održavanja ergonomskih staza protiv umora, ne morate da brinete ni o njihovom održavanju. Nudimo vam rešenje po vašoj meri: od odabira za vas odgovarajućih staza i otirača, preko isporuke do vašeg mesta rada, do redovnog održavanja i zamene. Vi ne morate da brinete ni o čemu.

Srodni članci